V Krkonošském národním parku se pravidelně sleduje zdravotní stav vybraných porostů. Kromě výživy se monitoruje i obsah zátěžových prvků, včetně kadmia. Postupně byly jeho koncentrace zjišťovány v mechorostech a jehličí, v bukových listech, keřících a plodech borůvky černé a v plodnicích jedlých hub. Koncentrace kadmia zjištěné v listoví byly poměrně nízké, v mechorostech byly zjištěny hodnoty nepatrně vyšší a v plodech i keříčcích borůvky nebylo kadmium naměřeno vůbec. Nejvýznamnějšími bioakumulátory kadmia se ukázaly houby, u kterých byly zjištěny koncentrace, které můžeme v porovnání s dříve platnou vyhláškou č. 53/2002 Sb. označit jako nadlimitní, představující riziko pro konzumenty.
In the Krkonoše National Park the health state of selected stands is regularly monitored. Besides stand nutrition the content of some stress elements is studied, including cadmium. Its concentrations were stated gradually in mosses, foliage, blueberry shrubs and fruits, and in eatable mushrooms. Cadmium concentrations in the foliage were comparatively low, in mosses they were slightly higher, in blueberry shrubs and fruits no cadmium find at all. Mushrooms were the most important “accumulators” of cadmium, showing the concentrations which could be stated as over limit (Regulation No. 53/2002 valid in the past), meaning certain risk for the consumer.